Fotofestivalid on vajalikud just algajatele fotograafidele. Positiiv 15/2013. Karin Kahre

Lae alla PDF

 

Oktoobri lõpus külastas Eestit Sam Barzilay, New Yorgi Photoville´i festivali direktor, kelle kutsus külla Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus (EKKAK).

 

Sam Barzilay andis Kunstihoones avaliku loengu, tutvustas Photoville´i ning jagas kogemusi, millised on noorte fotograafide võimalused teha oma looming rahvusvaheliselt nähtavaks. Loeng oli osa EKKAK ürituste sarjast “Rahvusvaheline fookus”, kus külaliskuraatorid ja -kriitikud tutvustavad oma kodulinna nüüdisaegse kunsti välja. Ühtlasi osales Sam Barzilay ArtProofi 2014. aasta noore fotokunstniku stipendiumi žüriis ning tutvus siinsete fotograafide ja nende loominguga.

 

Karin: Sam, kui sa püüad üldistada ja tuua välja kõige olulisema, siis kuidas sa iseloomustaksid nüüdisaegse fotokunsti hetkesituatsiooni New Yorgis ja ka mujal maailmas?

 

Sam: Minu meelest võtavad praeguse olukorra kõige paremini kokku järgmised märksõnad: uute fotograafide pidev juurdevool, kirjastuste kokkukuivamine ja kahanevad eelarved. Lisaks sellele ka tugevalt polariseerunud kunstiturg, mille ühes otsas on kunstnikud, kes küsivad oma tööde eest üüratuid summasid, ning teises ääres need, kes võitlevad selle eest, et keegi neid üldse märkaks. Kõik see on loonud nii-öelda musta augu alles alustavatele või ka juba mõningase kogemusega fotograafidele, kes püüavad silma jääda, oma töid näidata ja sellega elatist teenida.

 

Karin: Fotograafidel on mitmeid võimalusi, kuidas oma loomingut näidata ja publikuga suhelda. Mida sa selles osas festivali eelistena esile tooksid ja miks sa arvad, et just noortel, alles alustavatel fotograafidel on vaja püüda pääseda sellistele fotofestivalidele nagu Photoville?

 

Sam: Photoville ja teised fotofestivalid pakuvad just uutele tulijatele hädavajalikku väljundit oma tööde näitamiseks. Võrreldes traditsiooniliste galeriinäitustega loovad festivalid oma ajutise ja vaba vormiga intensiivse, mitmekülgse ja kontsentreeritud kogemuse korraga väga suurele auditooriumile. Festivalid on ka hea koht teiste oma ala professionaalidega kohtumiseks, kogemuste jagamiseks ja uute koostööprojektide käivitamiseks ning loomulikult selleks, et tutvustada publikule tänapäevast fotokunsti.

 

Photoville on New Yorgis toimuv fotofestival, ajutine konteineritest ehitatud fotoküla Brooklyn Bridge´i pargis. Festivali programm hõlmab lisaks näitusele loenguid, töötubasid ja esitlusi, Photoville toimus esmakordselt 2012. aasta suvel, siis osales seal ka Eesti fotograaf Sigrid Viir oma fotoinstallatsiooniga. 2013. aasta Photoville toimus 19.-29. septembrini, võttes enda alla enam kui 5500 m2 kunagisest sadamaalast. Festivalist võttis osa 250 fotograafi üle maailma. Nende 47 näitusel ja installatsiooni raames esitletud töid käis vaatamas ligi 58000 inimest. Vaata lisaks: photovillenyc.org.

 

Sam Barzilay on fotograaf, galerist ja kuraator, New Yorgi Photoville´i nimelise fotofestivali direktor ning United Photo Industries nimelise organisatsiooni ja galerii asutaja. Ta on andnud mitmel pool maailmas loenguid nüüdisaegsest fotokunstist ning kuulub paljude tuntud fotoauhindade žüriidesse, nende hulgas Prix Pictet, Les Rencontres d´Arles ning New York Photo Awards.