Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus kutsub galeriisid koostööle. Positiiv 16/2014. Kristel Schwede intervjuu Kadri Laasiga

Lae alla PDF

 

* EKKAK on viimastel aastatel silma jäänud eelkõige huvitava programmi ja pikendatud avamisaegadega kunstigaleriide ühisüritusega Tallinna Teisipäev. Kuidas ürituse mõte tekkis?

 

Tallinna Teisipäev galeriide ühisavamisena toimus esimest korda 2012. aasta septembris ja oli esimene omataoline üritus kunstimaastikul. Praeguseks on galeriid olnud spetsiaalsete üritustega lahti viiel õhtul ning edaspidiseks on samuti plaanitud vähemalt 4 galeriiõhtut aastas. Esmaseks eesmärgiks oli avada galeriid laiemale publikule ja teha seda ühel õhtul kontsentreeritult. Ürituse idee Tallinnas ei pretendeerinudki originaalsusele ega ainulaadsusele, tegemist on üle maailma erinevates linnades kasutust leidnud ürituse liigiga. Olenevalt linnast võib vastav üritus hõlmata sadu galeriisid ja näitusepaiku. Näiteks New Yorgis toimuvad galeriide piirkonnas näituste avamised peamiselt neljapäeviti. Tallinnas alustasime 5 galeriiga, kellega koos oli EKKAK idee algatajad, kuid kes olid galeriide ühisavamise mõtet juba varem mõlgutanud. EKKAK oli suurepäraseks neutraalseks katusorganisatsiooniks, kes ürituste ja avamiste koordineerimise enda peale võttis. Sarja esimesel üritusel osalesid Haus, Tam, Vaal, Temnikova & Kasela ning 1Galerii. Järgmistel väljaannetel on osalenud ka Hobusepea galerii, EKA galerii, Okapi galerii, Rundumi projektiruum ja kunstiraamatute pood Lugemik. Kogu 5 ürituse ettevalmistava protsessi jooksul on kõige positiivsemaks olnud see, kui meelsasti galeriid ise ideega kaasa tulid ning see on meie töö palju lihtsamaks teinud. Praeguseks on Tallinna Teisipäevast kujunenud galeriidevahelise koostöö vorm, mis aitab Eesti galeriides toimuvaid näitusi ja seal osalevaid kunstnikke tuvustada ka rahvsusvaheliselt.

 

 

* Millised on keskuse teised tegevused ja eesmärgid?

 

EKKAK algatamise eelduseks oli vajadus organisatsiooni järele, mis kutsuks koostöösse teised galeriid ning institutsioonid. Praeguseks on EKKAKi üks eesmärkidest täidetud – välja on arendatud regionaalselt ja rahvusvaheliselt eesti kaasaegse kunsti arendamisele suunatud organisatsioon. EKKAK on töötanud nii valdkonna konkurentsivõime tõstmise, eesti kaasaegsete kunstnike loomingu rahvusvahelise tuntuse suurendamise, praktikavõimaluste loomise kui Eesti kunstnike edulugude teoks saamise nimel.

Lisaks olemasolevate galeriide toetamisele on EKKAK võtnud kindla suuna toetada noori kunstivahendajaid ja anda neile lisavõimalusi oma professionaalsete teadmiste täiendamiseks. Eesti kaasaegse kunsti turu arendamisele ja eesti galeriide konkurentsivõime suurendamise eesmärgiga on kõik EKKAK tegevused – nii koolitused, seminarid kui nõustamised, mis üldjoontes on suunatud nii kunstnikele, galeristidele kui kunstikogujatele. Lisaks toetab EKKAK eesti kunsti eksporti, noorte galeristide praktikaid välisriikide galeriides ja kunstiprofessionaalide visiite Eestisse.

 

 

* EKKAK kodulehel on kirjas, et keskus pakub kunstigaleriidele erinevaid konsultatsioone: – galerii identiteet ning selle väljund veebis – näituseprogrammi koostamine – kaasaegse kunsti installeerimine – rahvusvahelistele kunstimessidele kandideerimine – rahvusvahelistel kunstimessidel osalemine – galeriide rahastusvõimaluste leidmine.

Palun räägi täpsemalt mis nende tegevuste taga peitub ja millised galeriid nõu saamiseks EKKAKi poole võivad pöörduda?

 

EKKAK poole saab tõepoolest pöörduda erinevate küsimustega, mis puudutavad galerii pidamist või arengut. Antud konsultatsioonide nimekiri on välja töötatud galeriide arenguvajadust ning EKKAK ja koostööpartnerite teadmisi ja oskusi silmas pidades. EKKAK on mitmeid nimetatud teemasid hõlmates korraldanud galeristidele seminare. Koolitustel on kaetud teemadest olnud esindatud näiteks galerii toimimise põhitõed, galeriide professionaalne areng ja koostöö, näituste produtseerimine ja programmivalikud, kaasaegse kunsti installeerimise põhimõtted ja tehnilised iseärasused ning ühisturunduse koordineerimine. Enamikel Eesti galeriidel ei ole otsest kogemust välisriikide kunstimessidel osalemisel ning arvestada tuleb sellega, et suuremad kunstimessid teevad galeriide valikud ise, arvestades galeriide ja kunstnike mainet. Seega on tegemist poolsuletud turuga, millele pääsemiseks on vajalik eelnev kogemus ning pikaajaline eeltöö ning sellesuunaliste küsimustega saab EKKAK samuti aidata. EKKAK jätkab seminaride ja konsultatsioonidega ka sellel aastal.

 

*Kas alla aasta tegutsenud noor galerii, kes alles areneb ja otsib enda nägu (näiteks Okapi) saaks ka keskusest abi?

 

Absoluutselt, lisaks juba kanda kinnitanud tuntud kunstigaleriidele ootame just uusi algatusi nii galeriide kui projektiruumide näol. EKKAK on seisukohal, et valdkonna arengu eelduseks on rahvusvahelise profiiliga kommertsgaleriide või kunstivahendajate lisandumine lähiaastatel. Arenduskeskuse üks rolle on siinseid galeriisid nõustada eelkõige kunstnikke esindava galerii formaadi poole liikumisel. Uued tegijad väljal on heaks võimaluseks jälgida, mis on selle puhul suurimaks väljakutseks ning aidata leida Eesti galeriiväljale sobivaid lahendusi.